Slonkov vodič kroz ljetne aktivnosti za djecu

Ljetne vrućine dobro su zauzele gradski asfalt. Niti dvorišta nisu ostala pošteđena. Sunce nas prži sa svih strana. Ako godišnji dolazi kasnije ove godine, ili imaš par slobodnih dana, iskoristi zadnje zrake sunca za igru sa klincima. Napravili smo za tebe brzi vodič kroz ljetne aktivnosti za djecu. Prisjetili smo se nekih starih igara, dodali koju novu za osvježenje – a ti kreni s nama jer zabava upravo počinje.

Iako su ovu godinu obilježili mnogi čudnovati događaji, svaki slobodni trenutak postaje prilika da proživimo uspomene kojih ćemo se sjećati. Ljeto traje još kratko. Nekome je zadnje prije škole. Nekome između dvije vrtićke godine. Nekome se proteglo između dva razreda škole. Jedino smo mi roditelji sve te godine 😉 A ideja nikad dosta, da se klinci prebace s igračke na igre.

Zato Slonko ima par prijedloga kako da “potegnemo” još tih par sunčanih dana.

Ljetne aktivnosti za djecu kojima se možete zabaviti do kraja kolovoza. I u rujnu, ako kiša bude ljubazna 😉

1. Svemirska školica 

Svemirska školica je kreativna verzija popularne školice. Ista ona koju su klinci navikli igrati po pješačkim stazama, sporednim ulicama i drugim asfaltiranim površinama.

Manji su se umorili od skakanja po istim brojevima. A velikima su ti brojevi već postali lagana dosada. Zato smo za njih smislili svemirsku školicu. Ljetnu igru za djecu. Klinci mogu skakati na jednu nogu, na dvije noge, ma i na rukama ako treba. Svako polje ima svoj zadatak koji se tiče svemira i neba. A cilj je zablistati kao zvijezda. 

Pridružite se mališanima. Nacrtajte svoju svemirsku školicu na najbližoj cesti ili parkiralištu. Fotkajte klince kako osvajaju svemirske postaje, planete i njihov put do zvijezda. I na kraju napravite uspomenu od ovog ljeta.


Sve što vam treba za ovu igru je kreda u boji i komad ceste kojom ne prolaze automobili. Ako se pitaš kako nacrtati svemirsku školicu, baci pogled na sliku ispod 😉

Kod vas ne postoji opcija vanjskog igranja? Bez brige. Ovu igru možete prilagoditi i kućnim uvjetima. Pripremite nekoliko običnih listova papira ili kolaža. Skupite bojice, flomastere, pastele. I djeca mogu sama iscrtati put do zvijezda. Svaki list papira neka predstavlja jedan korak. A možete ih imati koliko god poželite. Kada ste iscrtali sve, papire zalijepite na pod. Izujte se bosi i odvažite se na put do svemira iz dnevnog boravka.

Ideje i aktivnosti za djecu kojima se možete zabaviti do kraja kolovoza i u rujnu
Svemirska školica je kreativna verzija popularne školice.

2. Trampolino camping

Ako ste od onih koji trampolin imaju doma, onda je kraj ljeta obično znak da su se djeca već dovoljno naskakala. I da to više i nije neka posebna zabava. No, evo prijedlog kako trampolin možemo pretvoriti u zabavnu igru za djecu tijekom ljeta. 

Uzmite najdraže jastuke, možda i koja dekica ako je večer hladna. Ubacite sve u trampolin i spremni ste. Udobno se smjestite i uživajte u najljepšem pogledu na svijetu. Uživajte uz večer pod zvijezdama. 

Super prednost ove igre: Ako imate klince koji se boje mravića i drugih sitnih gmižućih životinja, ovdje ipak mogu biti malo sigurniji.


Ako nemate trampolin, ništa ne brinite. Još uvijek možete prilagoditi igru sebi. Sigurni smo da postoji neka plahta ili deka koje ste se željeli riješiti. Evo prilike da napravite šator sami. I uživate pod zvijezdama. 

 • Uzmite 5 većih štapova (cca 1,5 m), malo špage te plahtu. 
 • Bit će vam potrebna 2 štapa za prednju stranu koja ćete međusobno učvrstiti. 
 • 2 štapa za zadnju stranu koja ćete međusobno učvrstiti. 
 • I štap koji ćete postaviti okomito između štapova prednje i štapova zadnje strane. 

Prebacite plahtu i to je to. Vaš improvizirani šator spreman je za kampiranje pod zvijezdama 🙂

3. Bojanje kamenčića

Ako ljeto provodite u šetnji šumama, bilo morskim, bilo kontinentalnim – uposlite klince da skupe kamenčiće po putu. Mogu biti sa plaže ili gdje vas već koraci nose. Neka budu raznih veličina radi dinamike. A kad sunce zažari poslijepodne, sakrijte se u hlad. Izvadite tempere ili vodene boje i obojite kamenčiće kako želite. Kada se osuše, od njih možete napraviti mala remek djela.

Uz pomoć obojenih kamenčića stvorite nove igre i igračke:

 • Okvir za obiteljsku fotku
 • Unikatno ogledalce za mamu
 • Kruna za klinceze
 • Dinosaura, žabu, autić ili neki drugi omiljeni oblik za tvog mališana
 • Nove figure za “čovječe ne ljuti se”

Ako vam nedostaje ideja o tome kako obojiti kamenčiće, više inspiracije možete pronaći na stranici ILovePaintedRocks.com – sve što radi ova ekipa jest bojanje kamenčića raznih oblika u svim i svakakvim prilikama 🙂

Bojanje kamenčića, ljetne aktivnosti za djecu
Zabavno bojanje kamnčića može potrajati satima.

4. Kukuruzni piknik

Kolovoz je tradicionalno sezona pečenjaka i kuhanih kukuruza. Pa nema ništa ljepše nego uzeti par klipova, okupiti se oko vatre kad mrak polako počne da pada. I uz dječji instrument uživati u druženju dok traje pjesma.

Ako ste bogati za bratiće i sestrične, kumove susjede i prijatelje, pozovite ih da vam se pridruže ili zajedno organizirajte kukuruzni piknik. 

Pripremite deke, jastuke i vrtne stolice. Od bake iz Slavonije ili Like uzmite barem po jedan klip kukuruza za svakoga. Tata nek pripremi vatru i štapove za pečenje. A klinci neka rasporede jastučiće za sve.

Zatim se zajedno okupite oko vatre. Stariji članovi društva mogu ispričati koje su igre bile popularne kada su oni bili maleni. Uživajte u sjajnoj večeri ispunjenoj dobrim pričama, širokim osmjesima i predivnim uspomenama.

Ako niste ljubitelj pečenih kukuruza, umjesto njih možete peći jabuke u folijama kao naše bake ili sljezove kolačiće poput onih u američkim filmovima.

Ako niste ljubitelj pečenih kukuruza, umjesto njih možete peći jabuke u folijama.

5. Oslikajmo nešto – stopalima

Sve ono što u stanu ili kući može biti problem zbog nereda, idealna je prilika da postane hit aktivnost za van. Jako puno djece voli igru sa vodom i vodenim bojama. Jako puno mama se užasava svega što može završiti po zidu, podu i ormarima.

Dakle, papire na sunce. Skinite čarape. Uzmite kistiće. I zataknite ih među nožne prstiće. Pa stavite u zadatak da nacrtate jedni druge. Stopalima. 

Koliko je to smijeha. Šarenih nožica, zanimljivih crteža i upečatljivih uspomena na jednom mjestu.

Ako vam ovo nije dovoljno izazova, na kućnom printeru ispišite popularne likove iz dječjih crtića ili druge omiljene motive vaših klinaca. Pa umjesto crtanja, klinci mogu bojati vodenim bojama već zadane forme.
A vi im se pridružiti ili ih promatrati uz čašu limunade 😉

Slike kasnije možete izložiti u dnevnom boravku ili dječjoj sobi kao uspomenu na ovu čudnovatu igru 🙂

6. Između dvije vatre (Graničar) 

Jedna od najpopularnijih dječjih igara, dok još nije bilo mobitela i tableta, bio je graničar ili igra između dvije vatre. Prava ljetna igra koja uključuje više djece, skakanje, trčanje, spretnost i puuuno dobre zabave. 

Igra je idealna za djecu školske dobi. A pravila su sljedeća:

 • Grupica djece stane u sredinu jedne ulice. 
 • Ispred grupe i iza grupe, podvuče se crta (granica) iza koje se nalazi po jedno dijete – graničar.
 • Cilj igre je da graničari pobjede cijelu grupu, tako što će svaki puta loptom gađati po jednog člana grupe, dok on ne ispadne iz igre. 
 • Onaj kojeg je lopta pogodila, spasio se od ispadanja ako loptu zadrži rukama. Ako mu lopta ispadne, izlazi iz igre. 
 • Posljednji igrač koji ostane između dvije vatre, mora preživjeti onaj broj gađanja loptom, koliko ima godina.
 • Igra završava ako su graničari sve igrače poslali izvan granica ili ako je zadnji igrač preživio sva bacanja.

Ljeti su uvijek popularne dječje igre sa loptom. Poput nogometa, odbojke i dodavanja. Svakako isprobajte jednu od njih. Najbolje prijepodne ili navečer dok sunce grije slabije.

Dječja igra, graničar ideja za aktivnosti vani
Prava ljetna igra koja uključuje više djece, skakanje, trčanje, spretnost i puuuno dobre zabave. 

7. Safari skrivača

Igra koja je obilježila djetinjstvo većine klinaca, svakako je igra skrivača ili žmurke

Ovog puta, za vas smo pripremili igru skrivača na malo drugačiji način. Odaberite životinjske figurice poput pauka, bubica ili sličnih koje bi se lako mogle sakriti u travi. Poželjne su one dječje igračke dovoljno velike da se lako mogu uočiti, a dovoljno male da se lako mogu sakriti.

Igru možete igrati sa jednom igračkom ili sa više njih. Bitno je da budu dobro skrivene. Na taj način potaknite klince da budu snalažljivi prilikom traženja. Igračke sakrijte ispod stola, kraj bazena, u trampolin ili cvjetnjak. Iza bicikla ili ispod jastučića. Kraj suncobrana ili košare sa igračkama. Kad su sve igračke skrivene, safari skrivača može početi 🙂

Ako imate manju djecu, slobodno im pomozite uz “toplo-hladno” navigaciju. Pobjednik je onaj koji prvi nađe igračku koju ste sakrili. Ili onaj koji je skupio veći broj igračaka.