7 stvari koje možemo napraviti da zavolimo novi početak škole

Ova nas je godina dobro zaljuljala. I velike i male. Početak škole nikad nije izgledao više zabrinjavajuće. Nabava školskog pribora ostala je u sjeni mjera zbog koronavirusa.
Iako rastrgani između zdravog razuma i mjera očuvanja zdravlja, posebnu pažnju moramo posvetiti klincima. I njima je ovo prvi put.

Ponekad je sreća, zbog prvog dana škole, ostala sakrivena iza opreza koji vlada. Pozdravi će izgledati drugačije. Prijateljstva i ljubavi dobit će nove forme. Igru pod odmorom zamijenit će pravila kako bi nam svima bilo bolje.

Nikad zahtjevniji početak škole. I za učitelje, i za roditelje, i za klince. Evo nekih stvari koje će vam pomoći da dijete pripremite za novi početak škole.

Knjige i olovke za početak školske godine

1. Početak škole obilježite određivanjem ciljeva

Velik broj djece već dugo izbiva iz vrtića. Zbog posebnih mjera, većina predškolskih aktivnosti koje su trebale biti provedene kako bi djecu pripremila za početak škole, izostale su u svom punom opsegu.

Stoga nam određivanje ciljeva može pomoći da usmjerimo dijete učenju. I vodimo ga kroz zadatke koji će mu pomoći da sebe vidi uspješnim. Da može pratiti svoj napredak. Da može savladati izazove koji će se naći pred njim.

Osmislite ciljeve koje su bitni i za roditelja i za dijete. Kako bi ovu školsku godinu na kraju smatrali uspješnom. 

Određivanje ciljeva je  zapravo popis stvari koje će dijete i tako naučiti kroz ovu školsku godinu.

Recimo, jedan od ciljeva može biti – naučiti pisati sva slova abecede. Ili – znam napisati sve brojeve od 1 do 20. Znam razlikovati geometrijske oblike. Naučio/la sam dane u tjednu i mjesece u godini. Znam napisati svoje ime i prezime. Znam pročitati 30 riječi.

Kod postavljanja ciljeva, bitno je biti realan. To pravilo vrijedi i za velike i za malene. Ciljeve radite zajedno sa djetetom. Te ih prilagodite uzrastu djeteta, odnosno razredu koji pohađa ove godine.

Pomognite djeci u postavljanju ciljeva

2. Prođite pravila za novi početak škole

Ovaj početak škole bit će obilježen mnogim novim mjerama. Od kojih neke, još uvijek nisu potpuno jasne ili poznate. Kada škola izda upute kako se ponašati, prođite ta pravila sa djetetom.

To će biti njihova nova realnost. I što se dijete bude lakše snalazilo u tom procesu, to će svima biti jednostavnije. I sinu i kćeri, i mami i tati, i učitelju i školi.

Ponovite nova pravila ponašanja i sve potrebne mjere – koliko god je puta potrebno kako bi ih dijete zapamtilo.

Ako je neki proces ili mjera kompliciraniji, zamolite dijete da nacrta dio po dio onoga što je njegov zadatak. Na taj način lakše će zapamtiti i bolje primijeniti. Pohvalite ga kako se dobro snalazi.

Neka od novih pravila odnosit će se – na ulazak u školu, pozdrav sa prijateljima, igru pod odmorom ali i ponašanje u učionici. Budite podrška svom djetetu. 
Obavezno prođite i uobičajena pravila ponašanja u razredu.

 • kako pitati učiteljicu za pomoć,
 • kako tražiti odlazak u wc,
 • gdje zapisati bitne informacije od učiteljice.
Prazan razred u školi, školske klupe
Školske klupe čekaju školarce


3. Za početak škole, napravite kratku priču sa sretnim i marljivim školarcem

Glavu ulogu u priču koju ste osmislili zajedno, neka ima upravo vaše dijete. To će pozitivno utjecati na samopouzdanje vaše kćeri ili sina.

Na primjer:

Marljiva Nora svakog jutra dolazi u školu. Vrlo je pažljiva i sluša učiteljicu. 

Sama sprema svoju školsku torbu, prema unaprijed utvrđenom rasporedu. 

Nora pazi na satu i redovito piše zadaću. 

Sretan je učenik koji poštuje pravila i vodi računa o svojim prijateljima. 

Ako ima problem, Nora potrazi rješenje. Od učiteljice ili prijateljice. Od tate, mame i starijeg brata.
Ovu kratku priču možete pročitati svaki dan prije spavanja. Možete je isprintati i staviti na radni stol djeteta. Ako je dijete često u doticaju sa pozitivnom pričom o sebi, to je veća vjerojatnost sa dobro savlada izazove koji su pred njim za ovaj početak škole.

Školski pribor - šarene bojice

4. Za početak škole napravite popis kako lakše učiti

Ohrabrite dijete koje tek kreće u školu ili ono koje je u prethodnim godinama imalo određenih poteškoća u savladavanju gradiva.

 • Kako bi olakšali sebi i djetetu, osmislite kutak za učenje. Čak i ako se radi o zajedničkom prostoru.
 • Kako bi uveli održivu naviku, odredite točno vrijeme predviđeno za zadaću i učenje.
 • Ugasite televizor i utišajte druge prodorne zvukove, kako bi djetetu olakšali koncentraciju.
 • Sav školski pribor neka stoji na određenom mjestu. Kako bi izbjegli gubitak određenih stvari potrebnih za školu.
 • Kada dijete završi zadaću i učenje, neka ostavi urednim svoj radni prostor.
 • I za kraj, igru kao nagradu jer je dijete izvršilo svoju obavezu.

Budite tu ako dijete ima pitanja, ali pustite ga da sam pokuša pronaći rješenja. Umjesto rješavanja djetetovih zadataka, usmjeravajte ga rješenju koje će otkriti samo. Nemojte zaboraviti pohvale za sve što dijete napravi dobro.5. Osmislite listu ohrabrujućih riječi kada vaše dijete posumnja u sebe

Početak škole ponekad zna biti teško razdoblje. Kao i vrtić, zahtjeva prilagodbu djeteta na nove okolnosti, ali i očekivanja koja dijete mora ispuniti. Osim škole, očekivanja imaju i roditelji.

Napravite mali šalabahter, ako klinci zapnu i posumnjaju u sebe. Evo što se može naći na tom listiću:

 • ti si vrlo pametna djevojčica
 • ja vjerujem da ćeš ti uspjeti
 • znam da se trudiš
 • ponosna sam na tebe
 • ja znam da ti to možeš


Djeci je bitno da znaju kad su na dobrom putu. A mi odrasli, često smo skloni uputiti kritiku, prije nego pohvalu. Nekako uvijek zaboravimo na pohvalu. 
Da bi izbjegli to i pokazali djetetu koliko ga cijenimo, svojom rukom napišite ove riječi. I objesite ih na zid da ih dijete uvijek vidi.

6. Učimo dijete da upravlja svojim osjećajima

Početak škole je dobro vrijeme da ispravimo navike sa kojima nismo zadovoljni. Ako dijete ima problema sa izražavanjem emocija (a tko ih nema ove godine ? ) pokažite mu put kako to može biti lakše.

Kao i odrasli, tako i djeca, u ovim vremenima mogu imati različite promjene u ponašanju. Napravite svojevrstan putokaz – što će dijete učiniti ako se osjeća razdražljivo, ljuto, tužno, sretno.

Primjerice:

 • Ako si tužan/tužna – možeš zagrliti svoju najdražu igračku. Možeš tražiti zagrljaj od mame. Možeš nacrtati što će tebe učiniti sretnim/sretnom. Možeš prošetati. I uvijek možeš razgovarati sa mnom.
 • Ako si sretan/sretna – možeš nacrtati razglednicu za svoje prijatelje. Možeš otpjevati pjesmicu. Možeš osmisliti svoj ples.

Emocije koje prolazimo i mi i djeca, uobičajena su stvar. Nema ništa loše u pozitivnim osjećajima, to je jasno kao dan. Ali kada imamo neke negativne osjećaje, onda je to već neka stvar koja nam nije ugodna. Usmjerite dijete prema željenom ponašanju ako je ljuto, tužno ili rastreseno.

Školske šarene bojice

7. Jutarnja rutina za novi početak škole

Početak škole zapravo je početak jednog divnog razdoblja. No ponekad nije lako ujutro ustati i brzo se spremiti za školu. Čak ni za ovu online ?


Kako bi jutarnja rutina spremanja i odlaska u skolu prošla što jednostavnije, neka dijete nacrta na male papiriće kako izgleda njegovo jutro prije škole.
Koji su to zadaci koji se moraju obaviti da bi dan mogao uspješno početi:
– probuditi se i zagrliti mamu i tatu
– obaviti higijenu i obuci odjecu
– pospremiti krevet
– pojesti doručak
– uzeti torbu i krenuti u skolu

Ako je dijete uključeno u izradu ovakvih stvari, bit će mu lakše pratiti i izvršavati ono što se od njega očekuje.

I to je to. Nadamo se da će početak škole biti malo lakši uz jednu od ovih korisnih stvari. Napravite ih zajedno sa djetetom. Budite ponosni i dobro se zabavite.


A što Slonko ima sve za vas i vaše dijete pratite ovdje ili na Slonkovoj Facebook stranici.